Sylvia Blickman,’Holy House’, object, Ø 12 x 8 cm., mixed media, 2008, (foto: Sylvia Blickman)

Natuurlijk Gedragen
Haarlems Sieraad Collectief in Teylers Museum

-persbericht van Teylers Museum-
_______________________________________________________________________

Data tentoonstelling: 30 oktober 2008 t/m 8 maart 2009
Openingstijden Museum: dinsdag t/m zaterdag: 10 – 17 uur; zon- en feestdagen: 12 – 17 uur
Toegang: € 7,00; groepen vanaf 10 pers.: € 5,00; CJP: € 4,00; Vrienden, MK, ICOM: gratis
Adres: Spaarne 16, Haarlem, tel. 023 – 516 09 60.
Internet: www.teylersmuseum.nl
_______________________________________________________________________

     

 

ACTUEEL

ARCHIEF

ALGEMEEN

AAN DE PERS
  • Persbericht 'Natuurlijk Gedragen'

AFGEDRUKT

AANSPREKEN

ALLES EN IEDEREEN

AANBOD

"De voorwerpen van kunst en wetenschap in Teylers Museum, waarvan sommige al vele miljoenen jaren oud zijn en andere juist dateren uit de 20ste eeuw, hebben al vele generaties kunstenaars geïnspireerd. De zeven kunstenaars van Haarlems Sieraad Collectief hebben speciaal, naar aanleiding van de historische voorwerpen uit Teylers Museum, eigentijdse sieraden ontworpen. In de expositie Natuurlijk Gedragen, van 30 oktober 2008 tot en met 8 maart 2009, worden de sieraden getoond mét de verwijzing naar de originele bron van inspiratie, hetgeen een spannend geheel oplevert. Met deze presentatie in de Penningvitrine van het museum wordt het publiek verleid om met een nieuwe blik te kijken naar het oudste museum van Nederland.

'Haarlems Sieraad Collectief' bestaat uit zeven vormgevers: Birgit Laken, Jennifer Hoes, Brigit Daamen, Sylvia Blickman, Hilde Foks, Floor Max en Carla Nuis. Met hun project ‘Haarlem Versieraad’ laten de leden van het collectief zich inspireren door elementen uit het rijke culturele erfgoed van Haarlem door ontwerpen te maken die aansluiten bij musea, hofjes en ‘bijzondere gebruiksgebouwen’. Teylers Museum is het tweede museum in deze reeks. Eerder was er een expositie 'Juweeltjes onder de Grond' in Archeologisch Museum Haarlem (2007).

Nu hebben de leden van de groep elk een werk uit de collectie van Teylers Museum of een detail van het museumgebouw gekozen als uitgangspunt voor een object of sieraad. Zo ontstaat een dialoog tussen het oorspronkelijke en het nieuwe object.

Sylvia Blickman laat het plafond van de Ovale Zaal reflecteren in een Ammonietvorm.

Brigit Daamen
reageert op een Dolomiet met verrassend kleurig vilt, waarbij de gelaagdheid van de randen haar fascineert.

Hilde Foks’
oog viel op de koolstofketen Fullereen, maar juist de foutjes die zij inbouwt op de reeks geven er een spannende wending aan.

Jennifer Hoes
laat zich leiden door penningen uit het Numismatisch Kabinet: zilver geworden thema’s van alle tijden en een wereld van symboliek.

Birgit Laken
is gebiologeerd door de plantensporen in de fossielen en laat in metaal haar sporen na.

Floor Max
legt op geheel eigen wijze een herbarium aan.

Carla Nuis
gebruikt het contrast tussen de strakke patronen in de vloerverwarmingroosters en een grillig gevormd kalktuftwijgje uit de collectie.

In de museumwinkel wordt een mapje met kaarten verkocht, dat speciaal ter gelegenheid van 'Natuurlijk Gedragen' is gemaakt. Ook worden daar sieraden van de leden van het collectief verkocht en enkele boeken met individueel werk. 'Natuurlijk Gedragen' is tevens onderdeel van het project 'Tracing Places' in het kader van de Haarlemse Kunstlijn 2008, www.kunstlijnhaarlem.nl

Sinds 30 oktober 2008 is de website www.haarlemssieraadcollectief.nl online."

Voor meer informatie en/of een afspraak kunt u contact opnemen via het van Haarlems Sieraad Collectief.

AANSCHOUW DE UITNODIGING